Volvo V40 a fost lansat în 2013 şi a înlocuit vechiul model C30, care era un hatchback cu două uşi. Deşi nu mai este la prima tinereţe, V40 încă arată bine şi a primit de-a lungul timpului update-uri diverse, cum ar fi motoare sau sisteme de siguranţă noi. Printre altele, în V40 am avut Sistem de prevenire a coliziunilor la viteze mici, Control Avansat al Stabilităţii, Protectie la impactul din spate pentru scaunele din faţă şi altele. Nu enumăr de obicei airbag-urile, însă acesta merită menţionat: airbag pentru pietoni!
Foto: Dragoş Savu / Mediafax Foto
Totodată, modelul testat era echipat cu plafon panoramic şi faruri full-LED. Preţul initial era ridicat, însă acum este de aproximativ 26.000 de euro pentru un model Volvo V40 D2 Experience cu dotări opţionale. Nu este o sumă mica pentru un hatchback, însă constructorul este premium, modelul este diesel, iar lista de dotări este lungă.
Anii au trecut pe lângă V40
La exterior poate fi considerat în continuare modern, iar accentele gri şi negre pe caroseria vopsită albastru aprins îi dau o notă de sportivitate.
Sub capotă modelului D2 avem un motor diesel de 2 litri care produce 120 de cai-putere. Nu este cel mai nou sau mai puternic motor al suedezilor, dar este vioi şi are un consum redus. Poate fi considerat zgomtos, însă este foarte plăcut de condus şi îndeplineşte norma de poluare 6D-Temp. Cuplul de 280 Nm îşi face simţită prezenţa rapid, iar motorizarea D2 poate fi considerată ca fiind suficient de puternică pentru cel mai mic model Volvo.
Foto: Dragoş Savu / Mediafax Foto
Pachetul R-Design îi oferă un aspect mai agresiv şi două evacuări mari cromate, jante pe 18 inchi, praguri cromate şi inscripţii la interior. Performanţele dinamice sunt medii: 10.5 secunde până la 100 km/oră şi o viteză maximă de 190 km pe oră, însă asta deoarece propulsorul D2 are o greutate mare de transportat – V40 cântăreşte 1,57 tone.
La o dimensiune de 4,37 metri ai suficient spaţiu pentru pasageri, restricţiile fiind impuse de forma plafonului pentru pasagerii din spate. Cei înalţi de peste 1,85 metri vor atinge plafonul cu capul. Dacă în spate sunt doar două persoane, pot utiliza cotiera centrală şi suportul de băuturi foarte interesant, integrat în banchetă. Totodată, bacheta este încălzită, cu zone individuale.
Foto: Dragoş Savu / Mediafax Foto
Portabajul are 335 de litri, însă pare mai mic. Are podea dublă, iar prin rabatarea primului strat se pot atârna pungi sau genţi. Poliţa hayonului este destul de subţire şi probabil nu suportă greutăţi.
Display de 8 inchi în zona cadranelor şi de 7 în consolă
La interior avem materiale de bună calitate şi o construcţie solidă. Zona centrală a cadranelor este digitală, cu un ecran de 8 inchi, iar sistemul de infotainment are un ecran color de 7 inchi şi se controlează prin butoanele de pe consolă. Îţi poţi conecta telefonul prin Bluetooth şi oferă şi un sistem de navigaţie. Ergonomia la bord este bună, iar butoanele grupate pe consolă sub forma unei telecomenzi contribuie la acest aspect.
Scaunele sunt mari, confortabile şi încălzite, însă accesul la reglaje poate fi dificil.
Foto: Dragoş Savu / Mediafax Foto
Există multe spaţii de depozitare la bord, însă preferatele mele au fost cele din lateralele bachetei din spate, pentru că suportă diverse mărunţişuri pe care eşti nevoit să le cauţi prin uşi dacă îţi goleşti buzunarele. În spatele planşei de bord există încă o zonă de depozitare, însă mai greu accesibilă pentru şofer în timpul mersului.
În cotiera reglabilă am găsit o mufă USB şi o priză de 12 volţi, pe lângă cea din consola centrală. Frâna de mână tip manetă a fost înghesuită lângă scaunul şoferului, dar asta a eliberat consola, iar acţionarea ei nu a avut de suferit.
Un model uşor de înţeles şi de condus
Modelul V40 D2 Experience pe care l-am testat a venit cu o cutie automată în 6 trepte, însă nu şi funcţie AutoHold, care e foarte utilă în oraş. În modul manual, dacă supraturai motorul, la schimbare cutia îţi sărea câte o treaptă – probabil un fel de safe-mode. Nu îţi tăia avântul, însă aş fi vrut să mă lase să schimb treptele în ritmul meu.
Foto: Dragoş Savu / Mediafax Foto
Chiar dacă este un motor de concepţie de mai veche, dieselul de 2 litri este foarte plăcut de condus. Suspensia este confortabilă şi direcţia este echilibrată. Totul este echilibrat. Volvo V40 este un hatchback premium cu accent pe confort, iar asta înseamnă că este o plăcere să-l conduci în majoritatea condiţiilor.
Volvo V40 nu are moduri de condus sau suspensie adaptivă. Toate setările suspensiei sau motorului sunt stabilite din fabrică, deci tu doar te urci în maşină şi porneşti. Dupâ câteva zile apreciezi simplitatea şi confortul presabilit.
Foto: Dragoş Savu / Mediafax Foto
Verdict
Volvo V40 este o alternativă de luat în seamă de cei care caută un model hatchback din clasa premium şi, fiind la final de carieră, este oferit şi la preţuri mult mai bune.
Fişă tehnică Volvo V40 D2 AT6
Motor L4
Supraalimentareturbo
Cilindree 1969 cmc
Putere maximă 120CP
Cuplu maxim 280 Nm
Viteză maximă 190 km/h
Acceleraţie 0-100 km/h 10.5 secunde
Cutie de viteze automată cu 6 trepte
Transmisie fata
Dimensiuni
Lungime 4370 mm
Lăţime 1857 mm
Înălţime 1420 mm
Ampartament 2647 mm
Greutate 1561 kg
Volum rezervor 40 litri
Volum portbagaj 335